2018. január 4., csütörtök

Ki lesz végül a 'falkavezér'?

Nagyot ment tegnap a privatbankar.hu, egy pofás kis összeesküvés-elméletet rittyentettek Merkel kancellár meggyengülése köré. Volt benne minden, a "sérült vadként bolyongó" Merkeltől kezdve, a kancellárra kiadott "kilövési engedélyig". Közben még Herfried Münklerből is sikerült "történészt" csinálni, noha minden jel arra mutat, hogy csak szimplán politológus

"A színfalak mögött a kancellár pozíciója és tekintélye óráról órára erodálódik" - írja a cikk szerzője. 

Innen nem úgy tűnik, mintha lennének "színfalak". A szeptemberi választások óta jónéhányan tettek keresztbe Merkelnek és szálltak bele páros lábbal. Az "erodálódás" egyáltalán nem titok, hiszen akinek szeme van látja, aki tud olvasni olvassa. A kérdés inkább az, mihez/kihez képest erodálódik a kancellár.

Az 'állatos metaforánál' maradva, most lényegében ugyanaz történik a német politikában, mint ami történik egy farkasfalkában, amikor a béta egyedek megérzik, hogy a falkavezér meggyengült. Kóstolgatják, próbálkoznak.

A fő kérdés az, van-e pillanatnyilag Németországnak Merkelnél dominánsabb politikusa? 

Ha a szeptemberi eredményekből indulunk ki, akkor nincs. Azt látjuk, hogy a CDU és Merkel jócskán veszítettek ugyan a népszerűségükből, de még így is fölényesen vezetnek a második befutó, az SPD és Schultz előtt. 

Azóta a 12,6 %-ot elérő, szélsőjobb irányába tolódó AfD felszalámizta önönmagát. Kivált és új pártot alapított a volt társelnök, a 'néppártosodó' Frauke Petry. 

Cirka 11 %-os eredményükkel visszakerültek ugyan a parlamentbe a liberálisok, de ők önállóan nem tényezők. Fennállásuk óta kizárólag 8-14 %-os eredményekkel, koalíciós partnerként keveredtek csak a kormányrúd környékére.

Guardian már 2016 augusztusában Jens Spahn-t emlegette, mint a párton belüli lehetséges Merkel-utódot, de nyilvánvalóan nem egy brit országos napilap fogja ezt végül eldönteni. 

Spahn egy meglehetősen szókimondó, őszinte fickó. Ez a tulajdonsága mostanában a menekültekkel kapcsolatban nyilvánul meg legtöbbször. "Burkafób" és elvárja, hogy minden Németországban élő tanuljon meg németül. (Saját tapasztalataim alapján állítom, ezzel egyáltalán nincs egyedül. Minden német ember elvárja ezt minden ott élőtől, bőrszín, vallás és mindenre való tekintet nélkül, hogy például ne angolul, esetleg magyarul habogva kérje a Weißwurst, ha megéhezik.)

Korábban, amikor a menekültválság még a fasorban sem volt, Spahn a nyugdíjasokba is többször beleszállt. Nem értett egyet a nyugdíjak további emelésével, de a nyugdíjkorhatár csökkentésével sem. Jól le is lett ezért 'taknyosozva', névtelen levelekkel bombázták, fenyegették. Talán azóta már ő is rájött, kiket lehet csesztetni és kiket nem...(irónia on)

Mindenesetre ha a közelgő CDU-SPD egyezkedés is dugába dől, akkor az előrehozott választások tűnnek célszerűbbnek, még akkor is, ha a bizonytalanság nem csekély károkat okoz Németországnak. Egy kisebbségi kormányzásnak ebben a helyzetben, kábé annyi értelme lenne, mint egy alkoholmentes sörnek.

Ha végül valóban új választások lesznek, akkor Lammert nélkül is sejthető, hogy nem Merkel lesz a kancellárjelölt. Talán Spahn... ami azért meglehetősen rizikós. Míg a legutóbbi felmérések szerint Merkelt a választók 47 %-a unja, Spahn-t ki tudja mennyi...

'Farkaséknál' mindig a legokosabb példány lesz a falkavezér. Viszont ha hibázik, ő is a sor végére kerülhet, majd újra az élre állhat.

Ilyesmi történik most éppen Németországban... de a történet végét még senki sem ismeri...Mindenesetre én nem unatkozom...

Fotó: pixabay.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.